Case
Het belang van het meenemen van een financieringsmodel bij het varen van een nieuwe koers
Slachtofferhulp Nederland stond voor een flinke opgave: hoe blijven we relevant en bereiken we slachtoffers op een manier die past bij deze tijd? Als strategisch ontwerper binnen het programmateam kreeg ik de kans om mee te denken over een nieuwe koers, waarin digitalisering en vernieuwde online diensten centraal stonden. Maar al snel werd duidelijk dat een nieuwe koers meer vraagt dan alleen slimme ideeën en technologie. Hoe financier je zo’n verandering? En hoe laat je zien dat je echt impact maakt? In deze blogpost neem ik je mee in hoe we het financieringsmodel hebben meegenomen in deze transitie – en waarom dat zo cruciaal was.
Een nieuwe koers met digitale ambities
Slachtofferhulp Nederland zag dat de wereld verandert. Slachtoffers zoeken steeds vaker online naar hulp, en daar wilden ze op inspelen. Vanuit een programmateam is er een reeks nieuwe diensten neerzet, zoals een online portaal, lotgenoten community en webcare. Het doel? Slachtoffers laagdrempelig bereiken en hen helpen op een manier die bij hen past, of dat nu via een chat, een test of een informatiepagina is.
Maar een nieuw portaal of een community opzetten is één ding. Hoe zorg je ervoor dat dit niet alleen werkt, maar ook betaalbaar blijft? Het traditionele financieringsmodel was ingericht op fysieke hulpverlening – denk aan gesprekken of huisbezoeken. Digitale diensten vragen om een andere aanpak, en dat werd onze grote uitdaging.
Het financieringsmodel opnieuw uitvinden
Het oude financieringsmodel kon niet zomaar blijven bestaan. Een online test of een lotgenotenplatform kost misschien geen reiskosten, maar wel ontwikkeltijd, technologie en onderhoud. En hoe laat je aan financiers zien dat deze diensten écht verschil maken? Het financieringsmodel moest mee met de nieuwe koers.
Hiervoor ontwikkelden we een nieuw dienstenkader. Dit kader geeft een overzicht van alles wat Slachtofferhulp Nederland doet, ongeacht het middel. Van juridische hulp tot emotionele ondersteuning, face-to-face of online. Per dienst staat beschreven welke waarde het oplevert en hoe we dat registreren. Natuurlijk werd deze waarde geverifieerd met gebruikers. Een voorbeeld van een digitale dienst is als iemand een online test invult en daardoor beter snapt wat hij nodig heeft. Dat is een meetbaar resultaat. Zowel in processen en techniek regelden we dat dit onder voorwaarden wordt geteld, zodat het past in de jaarrapportage en meegenomen wordt in de nieuwe afspraken over financiering.
Waarde bewijzen, stap voor stap
Een krachtig inzicht uit deze aanpak was dat online hulp concreet gemaakt kan worden. Stel, iemand leest een artikel op de vernieuwde website en vindt daar de informatie om een volgende stap te zetten. Dat levert waarde op – en die waarde kan nu worden aangetoond. Het dienstenkader bracht structuur: het liet zien hoe elke dienst, fysiek of digitaal, bijdraagt aan de missie van de organisatie. En daar kan een tarief aan gehangen worden.
Dit was meer dan een technische oplossing. Het ging om het herdefiniëren van waarde van zorg. En laten zien dat ook online, zonder face-to-face contact waarde geleverd wordt.
Wat leverde dit op?
Deze opdracht laat zien dat een nieuwe koers en een financieringsmodel onlosmakelijk verbonden zijn. Enkele belangrijke lessen die hieruit naar voren komen:
Start vroeg met financiering. Het is cruciaal om al in de ontwerpfase na te denken over hoe nieuwe diensten bekostigd worden, niet pas als ze live gaan.
Maak digitale impact meetbaar. Online hulp heeft waarde, maar die moet aantoonbaar zijn – bijvoorbeeld met slimme registratie.
Zorg voor samenhang. Van website tot dienstenkader tot financiering: als alles één geheel vormt, versterkt het de aanpak.
Dankzij deze strategie kan Slachtofferhulp Nederland nu duurzaam verder groeien. Slachtoffers worden op nieuwe manieren bereikt, zonder dat de financiële basis wankelt. Dit zorgt voor de hulp die nodig is.